Som moltes les persones de Gijón que des de que es va restringir el transit al passeig Marítim de la platja de San Lorenzo (Muro) per motius sanitaris, gaudim de la humanització d’aquest emblemàtic lloc.

La baixa densitat del transit va convertir aquest espai públic en un lloc més amable i lliure de fums i sorolls. Això n’ha estimulat un ús més saludable i centrat en les persones. Avui, al Muro s’hi pot caminar, córrer, patinar, anar amb bicicleta i amb cotxe, però no és només un lloc de pas sinó que convida a estar-s’hi i gaudir-lo amb la família, els amics i els veïns. El Muro ha esdevingut un lloc més accessible per tota la població independentment del nivell social o les capacitats físiques.

Al marge de les consideracions estètiques, valorem el baix cost i la senzillesa de la implantació inicial. Sabem que és un projecte millorable i entenem que aquesta és la intenció del govern municipal que ja n’ha presentat un de nou. El pla ha complert la seva funció en un temps rècord i s’han fet palesos els seus clars beneficis. No volem tornar enrere.

La nostra ciutat és una de les més contaminades d’Espanya i també d’Europa. Nombrosos estudis epidemiològics relacionen la pol·lució atmosfèrica amb morts prematures i un elevat nombre d’ingressos hospitalaris. Cal tenir en compte els criteris tècnics i científics que ens adverteixen, des de fa temps, dels greus problemes ambientals i socials.

La majoria de desplaçaments entre els barris de Gijón es fan a peu. Tot i que vivim en una ciutat de distàncies assequibles, el trànsit representa un ús desproporcionat de l’espai públic en relació al dedicat al vianant o a les altres formes de desplaçament més sostenibles. Estudis i diagnòstics recents, indiquen que la falta d’espais públics i verds a Gijón és apressant. Altres ciutats ja han normalitzat aquests canvis per millorar la qualitat de vida de les persones, els comerços i el medi ambient. Així ho exigeix la nova llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica i altres mesures vinculades als fons europeus davant de les quals tenim, a més de drets, obligacions a complir.

Els qui defensem la permanència del Cascayu i recolzem aquest manifest ens uneix els desig d’una ciutat més agradable i on els vehicles no siguin el centre de la planificació urbanística. Espais com aquest, contribueixen a tenir un Gijón modern, menys contaminat, més cohesionat i saludable.

Si el Muro es torna a obrir al transit comportarà un clar retrocés que no entenem en què pot beneficiar la ciutat.

Aquestes són les raons que ens han portat a elaborar i sol·licitar el recolzament a aquest manifest. El Cascayu ens ha ofert la oportunitat de viure’l i gaudir-lo i no hi renunciarem.

Pel dret a un Gijón per viure i no només per conduir.

¡Uneix-te i defensem el que estimem!

 

Firmar aquí / sign here

   


Contacto:
elmuroparalaspersonas@protonmail.com